Resepi Udang Masak Cili
>> Friday, September 3, 2010 –
Resepi lauk-pauk
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9PktZMMRGdXH45X29C4rVqH17H01MZCCpHxcg5x8OekwynRkBAk2mbmdawiZ9VMgl_8ac9Aqe1uW_svwRxHc3X_XeM1B3z7v8jAvmw-iq4KVW5apYPg8lgR4Fm2yAAumvQq_3ebMKZvmg/s400/DSC_5757.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPEQxIuyZC46bDqt7paMoTBJqIBMFkeuqGTTTw3OqkaYYOhG-jKOkQXniwZLOzEVHl44iGKRXFwQ6oaVPtTJRUU7oOHTfV9rAbtSU1L9H9IBi0h3lsOqWnOsLnJM8SIRxJ0klp3wiFhozS/s400/DSC_5643.jpg)
Bahan-bahan
8 ekor udang harimau
3 sudu bawang yang sudah dikisar(dalam 4-5 ulasbawang)
3 sudu cili giling
sos cili dalam 3 sudu
1 cawan air
garam
gula
sebiji telur
Cara-cara
Tumis bawang kisar dan cili hingga garing
masukkan sos cili
masukkan air
masukkan udang
tambahkan garam dan gula secukup rasa
tambahkan garam dan gula secukup rasa
last sekali masukkan telur yang telah dipukul sedikit, kacau sehingga udang masak
Hidangkan
Nota: Masakan ni sedap sebab manis telur dan udang bersatu, cili dan bawang tu kena tumis garing-garing dulu..actually masak lauk ni kekadang campak-campak je, sos tu pakai tuang je agak-agak, kalau buat kek or biskut mesti sukatan betul, tak boleh lebih or kurang...