Resepi Apam Polka Dot
>> Friday, March 11, 2011 –
Resepi kuih-muih
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus(boleh kurangkan sikit sebab ni manis sikit)
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Filling secukupnya (saya guna filling blueberi)
- Pewarna ikut suka
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar. Balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik. Saya menggunakan warna pudar untuk apam ni, kalau nak lagi cantik boleh guna banyak warna dan warna yang lebih terang
Norry
wow.
menyelerakan.
nak try buat lah.
thanks for da menu.
akak, sy follow akak..
btw,thanks again
Cuba jangan tak cuba....good luck dear
salam.akk..nak tanye.mm,,kalau luar dye putih gebu.
camne yer??
sbb yaya ngn mama buat lain bahan2 dye dengan akk nye bahan.
yaya ta gune susu segar.tapi gune minyak stu cawan dgan aer panas.baking powder yaya gune 1 sudu je.tapi kebanyakan yaya tengok ramai yang gunakan 3 susu baking powder.yaya ikot ape yang kawan mama bagi.alhamdulillah menjadi.tapi kurang menarik.
setakat ni akak guna resepi ni ok, gebu, tapi make sure api slow masa mengukus and tutup tudung kukus tu supaya air tak jatuh atas apam
Salam,
nak tanya, kenapa saya buat paper cup nyer senget benget & dot2 die pon xcantek.. Boleh tunjukkan gambar acuan lompang & macam mane nak dapat kan dot2 yang cantek?
OOO....ni mesti guna paper cup yang lembut tu, yang tu kena letak dalam acuan dia, kalau guna yang keras macam saya buat, terus kukus, tak yah letak dalam bekas/acuan dia. Nak buat dot-dot tu, letak adunan dalam piping bag, gunting sikit je, pastu dot-dot kan.
oo yeke.. ptot la senget benget...hehheeee.. xpandai guna piping beg meleleh je nnti.. guna lidi tu jd fitu kot
nk tnya...tepung tu klo ikut sukatan cawan n bukan gram..agak2 byk mana ye? penimbang xda la.hehehhe.
Biasa memang guna gram, cuba tengok link ni, ada conversion dari gram ke cawan, tapi cawan mesti guna cawan penyukat khas tepung tu,
http://allrecipes.com/HowTo/cup-to-gram-conversions/detail.aspx
sis..apam saya keras la...tepung tu kna 275 gm btul or..masukkan sikit2 pas agak2 dia da nak keras stop...or telur yg gna tu kna size A or...x tau la slah kat mn...
Masukkan semua bahan pastu pukul, yang penting mesti kena ada ovalette tu, dia warna kuning, ovalette tu fungsi dia melembutkan apam, baking powder supaya apam tu naik
akak.nk tye filling tu wat sndri ke beli?
kak..yang perisa blueberry tue nak letak waktu bile?
Letak separuh adunan dalam bekas/cup tu, pastu letak filling/bluberri atau apa2 filling kat tengah, pastu tambah lagi adunan hingga 3/4 cup, then baru buat dot dot
akak, ovallete tu ape ?
kak..nk tnya.tepung dgn baking powder tu kena ayak ke? klo tak ayak bleh x? hehe.
n klo telur tu guna telur bukan gred A.menjadi x?
kalau tak ayak takut nanti berketul, tak serata pulak baking powder tu, n dia boleh lembutkan apam, telur saya guna telur gred b
ovalette tu wane kuning, untuk melembut dan menaikkan apa, ada jual kt pasaraya n kedai bakeri
Miszisya, filling tu beli, boleh apa filling, kaya pun boleh, ikut suka hati
nak try buatlah. hehe...
Cik Tikah...jom buat, senang sgt buat ni
Assalamualaikum....
saya nak tanya la..saya ada try bt ikut resepi akak norry tapi apam saya tak kembang mcm akak bt..napa yek?saya da ikut sebijik resepi akak ni..waktu kukus cup tu ok je tapi bila da masak cup tu senget benget walaupun saya gunakan bekas tok letak cup tu.ada apa² petua tak akak norry bole bg kat saya?..
Kalau ikut semua betul bahan2 and cara2, biasa memang jadi...yang cup senget-benget tu mungkin kena betulkan skit cup tu sebelum masukkan adunan, ada sesetengah cup tu nipis sangat mudah menggeleber...beli yang keras sikit
salam.. sis susu tu ml ke gm ye?
katakkecik.. asenya mungkin apam tu bantat sebab awak bukak penutup kukus tu kot..
Effa, susu tu dalam resepi akak tulis gram, tapi kalau ml pun memang 150 jugak, akak dah cuba letak kat penyukat
akak norry TQVM..jadi gak apam polkadot saya..suka ni..hihihi..effa mugkin gak kot.tapi pas ikut nasihat norry alhamdulillah jadi..siap ada tempahan tok jumaat ne..alhamdulillah..thank's again kak norry..muah
salam...saya nak tanya kalau ovalette tak ada blh tak diganti dgn benda lain yang sama fungsi dgn nya
salam...saya nak tanya kalau tak ada bahan ovallette tu boleh guna bahan lain tak kalau ada blh bgtahu akak tak..
Katakkecik...gembira dengar apam awak menjadi..Fauziena...ovalette tu memang bahan dahan dalam resepi ni, fungsinya untuk menaikkan dan melembutkan apam, saya tak pernah cuba guna bahan lain seperti serbuk penaik sahaja or tambah soda bikarbonat . Ovalette tu senang dapat, byk kt supermarket
Kak Norry, apam sy x cantik la..sblm kukus permukaan adunan dalam paper cup dh berbuih kecil2..lps kukus dia jd berkawah2..cmne nk wat cantik mcm akak wat? huhu
assalam sy da try buat semlm..
alhamdulillah menjadi...adk2 n mak ayh sy suke..
da habis da apam ni..hehehe...
insyallah sy akn buat lg...
terima ksh kongsi resepi ni....^_^
Nur, cuba hentak2kan sikit adunan sebelum masukkan dalam acuan,
Khairunnisa, seronok dengar apam awak jadi...best kan
kalau takde susu segar mcm mane??dpt tukar bhn lain ker??susu tepung or susu dlm tin tue dpt pakai tak??ideal milk?
kak nape dot dot ( pewarna ) tu jatuh ke bawah bila masak. abis paper n separuh apam tu kena pewarna dot dot tu:(
lyahassan, saya biasa guna susu cair(evaporated milk, tak pernah guna susu lain, so tak tahu resultnya mcm mana kalau guna susu lain
Aida..ermm.nape ye, dot-dot tu dot kan sikit je, jgn banyak...sepatutnya dot tu tak tenggelam
Kak, bhn2 byk ni bape bijik leh dpt ni? Sy 1st time nk cuba buat ni...
Kak..sy nk tnya. Apam ni boleh tahan berapa hari yea? sy ingt nak buat untuk goody bag majlis kawen...
nk bg lembut lg... tmbah telur jd 4 bole?? or tambah violet???jd sdu besar... syaa buat jd... tp keras skit
Salam. Akak beli acuan dia yang besi tu kat mana ye? :')