Kelas Cupcakes dan Coklat
Kelas pagi bermula dengan kelas cupcakes, untuk kelas cupcakes, saya mengajar daripda awal, cara membancuh adunan cupcakes, menuang adunan ke dalam cawan, membakar cupcakes beserta tips-tips. Mereka boleh bertanya apa sahaja sepanjang kelas, saya cuba menjawab apa yang termampu. Selepas kelas diteruskan dengan cara membuat buttercream, menyapu buttercream di atas cupcake dengan cara yang betul.
Untuk part menghias ni lah yang paling menarik, tapi yang paling susah juga. Untuk decoration ini, saya akan mengajar sampai dapat, 10 kali cuba buat rossette ke, booties ke tidak mengapa, saya akan demo berkali-kali walaupun 10-20 kali, kalau tak dapat jugak, saya akan pegang tangan, arahkan angle dan tekanan yang betul
Alhamdulillah, semua peserta dapat mengikuti deko ni dengan baik, malah mereka ni pulak sangat kreatif, macam-macam ideanya. Teknik hiasan untuk kelas cupcake ialah sebanyak 6 jenis, swirl, swirl 2, rosette, grass, edible image dan booties. Pada asalnya, salah satu teknik hiasan ialah drop flower tetapi saya menukar teknik drop flower kepada edible image memandangkan edible sangat sesuai untuk apa-apa majlis.
Will upload the photos of Chocolate Class soon....stay tuned