Sudah tidak menerima sebarang tempahan kerana komitmen baru tetapi sebarang resepi atau idea di sini boleh digunakan. Sekiranya guna gambar sila credit kepada anjungnorry ok..TQ for visiting

Talam Jagung



Resepi Talam Jagung ( Resepi asal daripada buku senangnya memasak kuih kukus chef Hanieliza)

Bahan A
(Lapisan bawah-Jagung)

-1 cawan krim jagung dalam tin (Saya guna Ayam Brand)
-1 cawan tepung beras
-3 sudu makan tepung kastard
-3 cawan santan cair (1/2 biji kelapa)-saya guna santan kotak, bancuh ngan air
-1/2 cawan gula pasir

Bahan B
Lapisan Atas-Tepung Beras)
-1 cawan tepung beras
-3 cawan santan pekat
-1 sudu teh garam


Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan A dan kacau di dalam kuali tidak lekat di atas api sebentar hingga sedikit pekat.
2.Masukkan ke dalam loyang yang sudah disapukan sedikit minyak masak
3. kukuskan selama 30 minit/sehingga masak
4. Campurkan semua bahan B untuk bahagian atas
5. cakarkan bahagian A yang telah masak dikukus tadi (ini untuk memastikan lapisan A dan lapisan B melekat dengan baik), tuangkan Bahan B yang telah dibancuh
6. kukus lagi selama 20 minit
7. Tunggu sejuk sebelum boleh dipotong dan dihidangkan


*Santan serbuk/paket kurang sesuai digunakan sebab kurang lemak
Mesti potong bila dah sejuk kalau tak memang tak cantik, hari tu buat tak sabar nak rasa, cepat-cepat potong pastu tak cantik la potongnya sebab talam tak betul-betul keras lagi

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP