Talam Jagung
Resepi Talam Jagung ( Resepi asal daripada buku senangnya memasak kuih kukus chef Hanieliza)
Bahan A
(Lapisan bawah-Jagung)
-1 cawan krim jagung dalam tin (Saya guna Ayam Brand)
-1 cawan tepung beras
-3 sudu makan tepung kastard
-3 cawan santan cair (1/2 biji kelapa)-saya guna santan kotak, bancuh ngan air
-1/2 cawan gula pasir
Bahan B
Lapisan Atas-Tepung Beras)
-1 cawan tepung beras
-3 cawan santan pekat
-1 sudu teh garam
Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan A dan kacau di dalam kuali tidak lekat di atas api sebentar hingga sedikit pekat.
2.Masukkan ke dalam loyang yang sudah disapukan sedikit minyak masak
3. kukuskan selama 30 minit/sehingga masak
4. Campurkan semua bahan B untuk bahagian atas
5. cakarkan bahagian A yang telah masak dikukus tadi (ini untuk memastikan lapisan A dan lapisan B melekat dengan baik), tuangkan Bahan B yang telah dibancuh
6. kukus lagi selama 20 minit
7. Tunggu sejuk sebelum boleh dipotong dan dihidangkan
*Santan serbuk/paket kurang sesuai digunakan sebab kurang lemak
Mesti potong bila dah sejuk kalau tak memang tak cantik, hari tu buat tak sabar nak rasa, cepat-cepat potong pastu tak cantik la potongnya sebab talam tak betul-betul keras lagi