Sambal Telur Puyuh Nasi Lemak
Sambal Telur Puyuh Nasi Lemak
Bahan-bahan A (dikisar)
3 ulas bawang merah
2 bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2inci halia(halia muda lagi sedap)
Bahan B
air asam jawa
cili giling 4 sudu
garam
gula
minyak untuk menumis secukupnya
16 biji telur puyuh yang telah direbus dan dikupas
Cara-cara
Tumis bahan-bahan yang dikisar, masukkan cili giling, tumis hingga garing. masukkan air asam jawa.Sesuaikan rasa masam-manis-masin dan kadar kepekatan. Kalau pekat tambah air sedikit. Dah masak boleh masukkan telur puyuh yang telah masak dikupas.
Boleh dihidangkan bersama nasi lemak.Untuk nasi lemak, masak nasi macam biasa cuma tukarkan air dengan santan cair, pastu letak bawang merah yang dimayang halus, halia diketuk dan daun pandan untuk wangi, taruk sedikit garam. Sambal kat atas boleh jugak untuk buat sambal udang ke, sotong ke,