Lemon Bar
>> Tuesday, October 5, 2010 –
Resepi kuih-muih
Crust
120gm mentega(dicairkan)
1/4 cawan gula
3/4 teaspoon esen vanila
1 cawan tepung gandum
Topping
1 cawan gula
3 tablespoon tepung gandum
3 biji telur
1 1/2 tablespoon lime zest
1/2 jus oren (saya guna jus oren segar)
Cara-cara
Crust
Cairkan mentega di atas api sederhana, bila mentega cair masukkan gula, kecilkan api, masukkan vanilla, tepung gandum, kacau sebati. Tutup api
Masukkan adunan dalam loyang, tekan pada bawah pan hingga padat, bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 25 minit/hingga sedikit perang.
Topping
Campurkan tepung gandum dan gula dalam bekas. Masukkan telur satu demi satu sambil kacau, masukkan lime zest dan jus oren, kacau hingga tiada ketulan. Kacau ada tapis adunan
Tuangkan adunan topping ke atas crust yang telah dibakar, bakar lagi 20-25 minit lagi sehingga topping masak