Sudah tidak menerima sebarang tempahan kerana komitmen baru tetapi sebarang resepi atau idea di sini boleh digunakan. Sekiranya guna gambar sila credit kepada anjungnorry ok..TQ for visiting

Resepi agar-agar bersantan




Resepi agar-agar bersantan

Bahan-bahan
1 paket Serbuk agar-agar 10gm
900 ml air
100ml santan
150gm gula merah
100gm gula
1 biji telur

Cara-cara
Masukkan serbuk agar-agar dalam periuk, masukkan 900ml air, masak hingga agar-agar larut. Masukkan gula merah dan gula. Dalam bekas yang lain, pukul sedikit telur, masukkan santan. Masukkan adunan telur dan santan tadi ke dalam periuk agar-agar tadi, masak lagi. tutup api, tuang ke dalam bekas. Saya tuang dalam bekas kecil-kecil, cepat sikit beku, so by the time nak berbuka, dah boleh keluarkan dari acuan untuk dihidangkan.

Nota
pastikan agar-agar betul-betul larut. Agar-agar serbuk lebih cepat dimasak berbanding agar-agar tali tu, praktikal untuk wanita berkerjaya yang sampai umah pukul 6 pastu nak masak macam-macam lagi untuk berbuka. Pastu satu lagi mengenai agar-agar serbuk ni senang nak agak air sebab memang dah tulis kat pack dia berapa ml air dan berapa gram gula

Best-best

Selamat mencuba

Salam sayang dari saya

Norry

e.l.i.s.s.m.i.e  – (September 6, 2010 at 5:39 PM)  

belum pernah cuba agar2 serbuk! tq for the info :)

Norry  – (September 8, 2010 at 6:51 AM)  

Elissmie, nor suka guna serbuk ni, cepat n senang

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP