Sudah tidak menerima sebarang tempahan kerana komitmen baru tetapi sebarang resepi atau idea di sini boleh digunakan. Sekiranya guna gambar sila credit kepada anjungnorry ok..TQ for visiting

Kelas Coklat


Sambungan kelas, dah habis kelas cupcakes, sambung pulak dengan kelas coklat. Lepas rehat sekejap dan makan tengahari. Lihatlah betapa seronoknya diorang buat coklat ni. Saya dah siapkan nota lengkap mengenai coklat ni beserta resepi dan tips-tips. Mereka ni sangat kreatif, macam2 nak dicuba, nanti kt rumah jangan tak eksperimen ye. Saya pun banyak belajar dari experience. teringat masa kelasa chocolatier Joy Pelo, tempering coklat dilakukan menggunakan marble table, tetapi ada teknik yang lebih mudah untuk temper coklat tanpa table. Yang paling menyeronokkan bagi diorang masa buat coklat Lollichoc dan coklat oreo.....sampai diorang cakap 'tak sangka kita boleh buat secantik ni, ni kes puji diri sendiri ni, kata kak erni. ni'. Apa2 la u all, yang penting saya harap diorang dapat apa yang diorang harap dalam kelas saya ni. Harap setiap sen yang dibayar berbaloi dengan apa yang mereka dapat.


FUN FUN FUN



Photobucket


Nota lengkap disediakan

Photobucket


Menghias coklat

Photobucket


Yang ni leh taruk atas cupcake, ataupun sebagi deco atas kek

Photobucket


Yang ni masuk modul jugak, menghias fancy Cookies menggunakkan coklat, rasanya sangat sedap berbanding dengan menggunakan royal icing. Tetapi royal icing mempunyai kelebihan dari segi warna dan penyimpanan sebab royal icing tak cair. Dari segi rasa mesti tak boleh menandingi rasa cookies dihias coklat ni. Nak tulis nama ke apa semua boleh menggunakan coklat...


Photobucket

Tadaaaa....dah siap, kreatif betul diorang ni...

Photobucket

Dah siap packing


Photobucket

Lollichoc siap packing


Photobucket

Coklat Oreo


HASIL KERJA PESERTA
Ni sebahagian sahaja,sebab ada lagi yang belum siap. Semua sekali coklat yang dibawa balik lebih kurang 50 biji

Photobucket

Coklat Linie

Photobucket

Coklat Kak Erni


Photobucket

Coklat Ayu


Photobucket

Adikku yang ambik gambar, terpotong sket kepala



Penghargaan
Terima Kasih buat Suamiku yang tersayang yang sentiasa menyokongku, adikku yang rajin menjaga Naim(ada upah ni) hehe, dan untuk anakku yang comel dan handsome, baik dia hari tu, dia tahu ummi dia ada tugasan.....

Photobucket



Semayang dengan pak sedaranya


Photobucket

My Happy Family

Photobucket


Pertanyaan mengenai kelas coklat email saya di norryabby@yahoo.com.my


Salam bercoklat dan kasih-sayang dari saya


Norry

troll beads  – (July 15, 2010 at 4:33 AM)  

Salam nice blog n saya suka dengan coklat n design tu...
Jom xchange link?

Ni blog saya:

http://my-recipe-book.blogspot.com/

Norry  – (July 15, 2010 at 7:49 AM)  

TQ dear, already add your blog at my blog list

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP