Sudah tidak menerima sebarang tempahan kerana komitmen baru tetapi sebarang resepi atau idea di sini boleh digunakan. Sekiranya guna gambar sila credit kepada anjungnorry ok..TQ for visiting

Resepi Puding Karamel




Puding Karamel Coffeemate
(Resepi asal dari Sue-Hasue, saya copy and paste je, credit to Sue-Hasue)

Bahan2:

* 1 tin susu sejat (400ml)
* 4 biji telur ayam(size B atau C)
* 5 sudu besar gula halus
* 3 sudu besar creamer coffeemate
* sedikit esen vanila

Karamel

* 50g gula
* 2 sudu besar air
* 2 sudu besar air panas

Cara2:

1. Sediakan karamel. Panaskan 50g gula dan 2 sudu besar air sehingga perang. Bila dah perang, padamkn api dan masukkan 2 sudu besar air panas. Kemudian tuang karamel ke dalam acuan tahan panas.
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga telur putih kuning bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
3. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan susu dengan api sederhana sehingga suam-suam kuku atau hampir mendidih. Kacau biar gula larut sepenuhnya. Lepas itu masukkan creamer. Kacau sehingga semuanya larut.
4. Tapiskan adunan ke dalam acuan yg berisi karamel tadi.
5. Bakar menggunakan kaedah bain marie. (letak bekas puding tadi di dalam bekas yg lebih besar yg berisi air panas)-seperti mengukus di dalam oven(Saya tak bakar, saya kukus)
6. Kukus/Bakar selama 30 minit bergantung kepada saiz bekas dan ketebalan puding tadi..
7. Puding yg masak akan keperangan di atasnya..sejukkan dan simpan dalam peti sejuk




Tips
1. Pukul telur dan gula perlahan-lahan untuk mengelakkan buih2 yang terhasil seterusnya menyebabkan puding tidak smooth
2. Tapis adunan puding sebelum dimasukkan ke dalam loyang untuk dikukus bagi memastikan tiada buih2 atau sebarang ketulan
3. Bungkus tudung periuk pengukus dengan kain untuk mengelakkan air dari tudung periuk jatuh ke dalam puding yang sedang dikukus
4. Kukus dengan api yang perlahan
5. Bila dah masak, tunggu hingga puding sejuk, pastikan tepi tidak melekat atau guris dengan pisau di tepi puding yang melekat pada loyang, kemudian letak pinggan di atas loyang, dengan cepat terbalikkan loyang
Selamat mencuba
From me
NORRY

HaSue  – (March 9, 2011 at 3:16 PM)  

Assalam..
Terima kasih sudi kongsi hasilnya..nampak memang halus jer n yummy!

btw,kek2 n coklat kat sini mmg best...smg semakin maju dlm biz.. ;)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP