Sudah tidak menerima sebarang tempahan kerana komitmen baru tetapi sebarang resepi atau idea di sini boleh digunakan. Sekiranya guna gambar sila credit kepada anjungnorry ok..TQ for visiting

Himpunan Resepi




a

Ni antara himpunan resepi saya, kebanyakannya diperolehi dari majalah dan buku, juga dari internet, dari kawan-kawan. Majalah yang paling saya suka ialah RASA, sangat best, gambar cantik, sekarang ni paling best nak resepi apa je, tekan je di hujung jari, semua ada, banyak blog masakan terkemuka, dengan resepi pelbagai....membuatkan hidup lebih mudah...dan seronok juga..saya suka mencuba....anda pula bagaimana?

Read more...

Kelas Cupcake















eNi pulak kek yang dihias dengan serba cepat menggunakan lebihan buttercream kelas cupcake...

Preview kelas cupcake buttercream dan fondant 13 Mac 2011, ahad lepas, dihadiri oleh Pzan and Asmah. Kelas bermula dengan review nota yang telah disediakan, membancuh cupcake, membakar cupcake dan seterusnya menghias cupcake menggunakan buttercream dan fondant. Alhamdulillah semua berjalan lancar, dan peserta pulak memang sangat kreatif. Naim pulak gi bersiar-siar dengan ayahnya, gi taman la, pastu gi Giant, Kelas ni bermula 9.30-1.00 petang, lepas ni bila dah bersalin my second baby rasanya tak boleh buat dah kelas atas komitmen family, takpe, saya simpan semua ni hingga semua anak dah besar, sekarang tumpukan perhatian kat diorang dulu...apapun family first....disebabkan minat yang mendalam dalam bidang ni...saya akan terus produce produk-produk under anjungnorry dan akan terima tempahan minima sahaja(lepas gian), kalau takde tempahan pun takpe, saya buat suka-suka pun takpe..yang penting I'm happy. banyak perancangan saya lepas ni, termasuk join kelas lanjutan, mungkin diploma sugarpaste, pastu mungkin nak further study master in Optometry..hopefully apa yang saya inginkan tercapai...AMIN

Anyway, thanks to Pzan and Asmah kerana menyertai kelas cupcake under ANJUNGNORRY

Read more...

Resepi Apam Polka Dot











Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus(boleh kurangkan sikit sebab ni manis sikit)
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling secukupnya (saya guna filling blueberi)
  • Pewarna ikut suka
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar. Balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik. Saya menggunakan warna pudar untuk apam ni, kalau nak lagi cantik boleh guna banyak warna dan warna yang lebih terang
Salam sayang dan selamat mencuba..:)

Norry

Read more...

Resepi Puding Karamel




Puding Karamel Coffeemate
(Resepi asal dari Sue-Hasue, saya copy and paste je, credit to Sue-Hasue)

Bahan2:

* 1 tin susu sejat (400ml)
* 4 biji telur ayam(size B atau C)
* 5 sudu besar gula halus
* 3 sudu besar creamer coffeemate
* sedikit esen vanila

Karamel

* 50g gula
* 2 sudu besar air
* 2 sudu besar air panas

Cara2:

1. Sediakan karamel. Panaskan 50g gula dan 2 sudu besar air sehingga perang. Bila dah perang, padamkn api dan masukkan 2 sudu besar air panas. Kemudian tuang karamel ke dalam acuan tahan panas.
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga telur putih kuning bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
3. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan susu dengan api sederhana sehingga suam-suam kuku atau hampir mendidih. Kacau biar gula larut sepenuhnya. Lepas itu masukkan creamer. Kacau sehingga semuanya larut.
4. Tapiskan adunan ke dalam acuan yg berisi karamel tadi.
5. Bakar menggunakan kaedah bain marie. (letak bekas puding tadi di dalam bekas yg lebih besar yg berisi air panas)-seperti mengukus di dalam oven(Saya tak bakar, saya kukus)
6. Kukus/Bakar selama 30 minit bergantung kepada saiz bekas dan ketebalan puding tadi..
7. Puding yg masak akan keperangan di atasnya..sejukkan dan simpan dalam peti sejuk




Tips
1. Pukul telur dan gula perlahan-lahan untuk mengelakkan buih2 yang terhasil seterusnya menyebabkan puding tidak smooth
2. Tapis adunan puding sebelum dimasukkan ke dalam loyang untuk dikukus bagi memastikan tiada buih2 atau sebarang ketulan
3. Bungkus tudung periuk pengukus dengan kain untuk mengelakkan air dari tudung periuk jatuh ke dalam puding yang sedang dikukus
4. Kukus dengan api yang perlahan
5. Bila dah masak, tunggu hingga puding sejuk, pastikan tepi tidak melekat atau guris dengan pisau di tepi puding yang melekat pada loyang, kemudian letak pinggan di atas loyang, dengan cepat terbalikkan loyang
Selamat mencuba
From me
NORRY

Read more...

Resepi Kek Pisang Mudah



Resepi Kek Pisang Mudah
(resepi asal dari Ros Jintan Manis, saya copy and paste sahaja, credit to Ros Jintan Manis)

Bahan-bahan

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

Read more...

Resepi Pancake




Resepi Pancake

Bahan-bahan
1 cawan (130gm) tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula
1 biji telur dipukul ringan
1 cawan(240ml) susu (susu segar/susu sejat)
2 sudu besar mentega-dicairkan

Cara-cara
Dalam bekas besar, campurkan sekali tepung gandum, baking powder dan gula. Dalam bekas yang lainpukul telur, susu dan mentega dan telah dicairkan. Campuran campuran telur ke dalam campuran tepung perlahan-lahan dan kacau sebati. Pastikan jangan terlebih kacau supaya adunan tidak menjadi keras/liat.

Panaskan Non Stick Pan, bila Pan dah panas, perlahan sedikit api, kaupkan adunan tadi ke atas pan, jarak-jarakkan adunan supaya adunan tak melekat satu sama lain, terbalikkan pancake apabila gemlembung-gelembung buih keluar dibahagian atas pancake dan bahagian bawah sudah masak dan berwarna perang

Read more...

Felt Product









Ni antara Produk felt yang Norry baru buat, ni semua untuk sendiri dan kawan-kawan, suka sangat buat ni sebab sangat comel kan....tengah survey nak pegi kelas buat felt on T-shirt, tapi tak banyak yang buat, yang kat tinihani hari tu dah terlepas sebab ada kursus kat Ipoh, mesti gi kelas ni sebelum bersalin, banyaknya kelas yang Norry plan nak join termasuk kelas photoshop, kelas lanjutan kek dan macam-macam. Tak rugi belajar, untuk kepuasan diri-sendiri....

Read more...
Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP